|
|
میراث 4000 هزارساله سمنان |
جنگل ابر کجاست ؟
جنگل ابر از جنگلهای زیبا و خوش آب و هوای استان سمنان است که در 50 کیلومتری شمالشرقی شاهرود و در مسیر جاده شاهرود به آزادشهر در استان گلستان قرار دارد. این جنگل در مجاورتروستاهای ابر ، شیرینآباد و خاکپیرزن قرار دارد. فضای جنگل ابر را در فصول مختلف سال، پوششی از ابر فرا گرفته است و به همین دلیل به آن جنگل ابر میگویند.
در مناطق فرادست جنگل ابر ، میتوان از بالا به ابرهای پرتلاطم نگاه کرد. تصویری که در این مناطق به چشم توریستها و جنگلنوردان میآید، یادآور زیبایی تصویر screen savar کامپیوتر است و هر چند دقیقه یکبار، با حرکت ابرها تغییر میکند. ارتفاع زیاد جنگل از سطح دریا، پایین بودن درجه حرارت در فصل گرما، وجود چشمهسارهای فراوان و پوشش جنگلی متنوع ، از ویژگیهای این جنگل است که آن را به تفرجگاه زیبا نه فقط برای شاهرودیها و سمنانیها، بلکه برای ساکنان جنوب استان گلستان نیز بدل کرده است. شرجی هوا در جنگلهای سرسبز استان گلستان بالاست و به همین دلیل برخی از ساکنان این استان ترجیح میدهند رنج عبور از جادههای خاکی را تحمل کنند تا برای گردش به جنگل ابربیایند.
میراث 4000 هزارساله
یاسوجیها میگویند اگر ساقه درخت بلوطی، طاقت نگهداشتن کولهبار سبک یک چوپان را داشته باشد، آن درخت عمری بیش از صد سال دارد، اما اگر جوانتر باشد، در زیر بار آن خواهد شکست. این حرف همسایگان جنگلهای بلوط غرب کشور، نشان میدهد که انسانها به دشواری میتوانند جنگلی تازه بسازند و بنابراین، راهی جز حفاظت از جنگلهای فعلی وجود ندارد. اینکه گاهی در دولت مجوز قطع درختان جنگلی به شرط کاشت درختان جدید صادر میشود، دستکم برای دامداران یاسوجی به طنز میماند. مجوز کمیسیون محیطزیست و صنعت دولت برای عبور جاده آسفالته از جنگل ابر نیز، مشمول این حکم میشود.
گونههای درختی بلوط در اشکوب فوقانی، گونههای ممرز در حاشیه درهها، درختان توسکا، ولیک و ازگیل وحشی نیز در زیر اشکوبها قرار دارند که احداث جاده ابر ، جان همه این درختان را نشانه رفته است.
جنگل ابر به سه دلیل برای دنیا اهمیت دارد:
- اول این که قسمتی از جنگلهای باستانی هیرکانی است و گیاهان دارویی کم نظیری دارد.
- دوم اکوتن این ناحیه دارای اهمیت است؛ یعنی مرز میانبند بین دو اکوسیستم منطقه نیمه بیابانی و جنگلی است. بهطوریکه میتوان در جنگلهای این ناحیه درختان سوزنیبرگ را در کنار درختان پهنبرگ دید که این امر در گونههای جانوری هم تاثیرگذار بوده است.
- سوم جغرافیای خاص منطقه که دو منطقه کم ارتفاع و بلند را در کنار هم قرار داده است دارای اهمیت است؛ بهطوری که شاهد تشکیل اقیانوس ابر در این منطقه هستیم که پدیده کم نظیری در دنیا محسوب میشود .
افزون بر زیبایی طبیعی و اقیانوس ابرهای در دسترس، مشخصات کمنظیری مانند وجود گونههای متفاوت گیاهان چوبی به همراه گونههای گیاهی بسیار نادری مانند راش ، بلوط ، توسکا ، نارون ، گیلاس وحشی ، بارانک ، سرخدار ، نمدار و مانند آنها این قابلیت را پدید آورده که این اراضی همچون موزهای زنده برای جذب گردشگران داخلی و خارجی مورد استفاده قرار بگیرد. بخشی از گردشگران خارجی این منطقه، گیاهشناسانی هستند که برای دیدن گونههای نادر گیاهی موجود در جنگلهای هیرکانی به ایران میآیند و دسته دوم، گردشگران عمومی هستند که اغلب از کشورهای آسیای میانه و خاورمیانه میآیند
وجود ۸۵ نوع گونه گیاهان چوبی به همراه گونههای گیاهی نادر مانند نارون ، بارانک ، سرخدار و مانند آنها جنگل ابر را به موزهای طبیعی تبدیل کرده است. آب و هوای خاص این جنگل، درختان متفاوتی را در خود پرورش داده که برخی از این درختها با شکل خاص خود روی زمین خزیدهاند و منظره زیبایی پدید آوردهاند. جنگل ابر یکی از بانکهای گیاهان دارویی سرشار در کشور شناسایی شده است، که همه ساله مشتاقان و علاقه مندان را از گوشه کنار جهان به سوی خود دعوت میکند .
در قسمتهای جنوبی جنگل، یعنی قسمتی که به روستاها نزدیکتر است پوشش گیاهی تنک دیده میشود. در عمق جنگلٰ تپههای پرشیبی وجود دارد که سراسر پوشیده از درختان بلند است.مشهورترین درخت منطقه اورس است. درختی با ریشههای بلند که روی زمین میخزد. مناطق ابتدایی جنگل ابر ییلاق چوپانان گلستانی است، اما در عمق جنگل اثری از انسان دیده نمیشود.
تاريخ: 1393/08/19 مشاهده : 984